Hyvinvoiva (tunti)ratsastaja - toimiva ratsukko

05.04.2019

Usein kuulee sanottavan, että ratsukon yhteistyön onnistumisen edellytyksenä on perusteiden hyvä hallinta. Yleensä tällä tarkoitetaan sitä, että hevonen on asianmukaisesti koulutettu ja soveltuva siihen käyttötarkoitukseen, jossa se on. Lisäksi ratsastajan tulee pystyä hallitsemaan hevosta kaikissa askellajeissa.

Ratsastus ei tietenkään ole pelkkää hevosen hallintaa, jolloin pohjalla vaikuttaisi näkemys, että ihminen olisi aina subjekti ja hevonen objekti. Loppujen lopuksi kyse on nimittäin yhteistyöstä, josta molemmat osapuolet nauttivat, sekä ihminen että hevonen. Tuon upean yhteistyön tavoitteleminen lieneekin yksi syy siihen, että meillä Suomessa on ratsastuksen harrastajia edelleen paljon, noin 150 000 (Lähde: SRL).

Toimivaan yhteistyöhön pääseminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen juttu, eikä sitä saavuteta pelkästään ratsastamalla. Hevosharrastuksessa on tärkeää, että ihminen hallitsee oman kehonsa lisäksi myös mielensä, olipa hän sitten ratsailla tai muutoin tekemisissä hevosen kanssa.

Jännittyneessä mielentilassa ihminen jännittää huomaamattaan aina jotain osaa myös kehossaan.

Ja jännittynyt keho saa mielen lukkiutumaan.

>>> Tästä syntyy helposti kierre, joka vaikuttaa lopulta sekä hevoseen että koko ratsastuksen sujumiseen.

Mielestäni onkin erittäin oleellista, että ratsastajalla on käytössään toimivia työvälineitä oman kehomielensä hallintaan jo ennen kuin hän nousee hevosen selkään. Esimerkiksi mindfulness -menetelmät ovat oiva keino löytää oman kehon ja mielen yhteys.

Ratsastaessa ja hevosen seurassa näitä taitoja voi toki kehittää eteenpäin.

Mindfulness eli tietoisuustaidot kyllä kiinnostavatkin ratsastajia. Olen saanut useampia yhteydenottoja hevosihmisiltä, jotka ovat olleet halukkaita osallistumaan verkkovalmennukseeni "Mindfulness hevosen kanssa", mutta harmittelevat sitä, että heillä ei ole omaa hevosta käytössään. Tuo kurssi kun on suunnattu ensisijaisesti hevosenomistajille.

Kavioliitossa -blogia pitävän Katja Ståhlin sanoja lainatakseni: "Hevosen omistaminen on eri harrastus kuin ratsastus."

Niinpä tulin siihen tulokseen, että voidakseni auttaa tällä saralla myös tuntiratsastajia, minun tulisi kehittää kurssi, joka vastaisi nimenomaan heidän tarpeisiinsa.

Koska olin itse ollut poissa ratsastuskoulun tunneilta jo yli kymmenen vuoden ajan, totesin, että minun täytyy päivittää tietoni siitä, millaista toimintaa ratsastuskoulut nykyään tarjoavat ja miten ratsastajat tunneilla käymisen itse kokevat. Erilaisiin talleihin ja niiden palvelukonsepteihin olikin helppo tutustua, kiitos hyvien kotisivujen.

Mutta mitä sanovat tuntiratsastajat, joiden hyvinvointi oli alkanut kiinnostaa minua yhä enemmän...

Tiedänhän minä, että hevosharrastus edistää niin psyykkistä kuin fyysistäkin terveyttä lukemattomin eri tavoin, mutta halusin tietää, mitä ratsastajat itse harrastuksestaan sanovat ja mitkä tekijät he nostavat merkityksellisiksi asioiksi.

Niinpä kyselin parissa eri Facebook -hepparyhmässä ratsastajilta itseltään, mitä ratsastuskoulun tunneilla käyminen heille antaa ja minkä verran hevosten kanssa saa olla tekemisissä ratsastustunnin ohessa.

Hevonen koettiin vastausten perusteella vahvasti hyvinvointia lisäävänä tekijänä ja tallilla käyntiä irtiottona arjesta.

Olen nyt koonnut tähän tuntiratsastajilta saamiani kommentteja sellaisinaan, jotta heidän sanomansa välittyisi mahdollisimman aitoina. Kiitän kaikkia niitä ratsastajia, jotka ystävällisesti vastasivat kysymyksiini.

"Tunnin jälkeen on aina nuppi tyhjentynyt kaikesta viikon aikana kertyneestä kuonasta ja töissäkin jaksaa taas ihan eri tavalla viikon eteenpäin."

"Minulle ratsastus se on oma juttuni ja omaa aikaa jolloin keskittyä vain hevosten kanssa olemiseen ja päästä irti työstä ja perheestä."

"Käyn ratsastamassa, koska se on mun intohimo. Se fiilis joka kerralla kun astuu talliin sisälle ja hepat hörisee tervehdykseksi."

"Nyt kaksi vuotta ratsastaneena olen huomannut, miten paljon parempi mielialani on heppailun jälkeen. Aiemmin olleet tunteiden säätelyongelmat ovat helpottaneet koiran ja hevosten myötä!"

"Se viikon tunti on mulle henkireikä, en luovu siitä hirveen helposti. Tallilla ollessa kaikki kipu arjessa unohtuu täysin, kun saa olla hevosen kanssa ja työskennellä tunnilla."

"Se muutama tunti tallilla on ihan jotain euforista, mitä en voi kokee muualla."

Vaikka vastauksissa korostui (kysymykseni asettelusta johtuen) ennen kaikkea hevosharrastuksen antama henkinen puoli, myös ratsastuksen fyysisyys nousi esiin.

"Minulle ratsastus on sekä liikuntaa että keino pitää selkä istumatyöläisenä kunnossa"

"---ratsastus on parhaimmillaan hauskaa ja hyvää lihaskuntoliikuntaa."

"Ratsastustunnit on mulle todellaki fyysistä urheilua, emmä mee sinne matkustelemaan."

Sain vastauksia ratsastajilta, jotka saivat puuhastella hevosen kanssa ennen ja/tai jälkeen ratsastuksen. Hevonen haettiin itse tarhasta, harjattiin ja varustettiin. Koettiin, että hevoseen saatiin näin parempi yhteys, eikä se ollut "vain väline, jolla ratsastetaan".

"Kyllä saan itse hoitaa hevosen sekä ennen että jälkeen tunnin, tämä on tallin periaate. Samalla oppii perushevostaitoja ja pääsee hevosen kanssa parempaan kontaktiin."

"Minulle on tärkeää päästä hevosen kanssa puuhaamaan muutakin kuin ratsastusta."

"Me saadaan itse laittaa hepat, ja se on mulle ainakin todella tärkeä osa ratsastusta, samoin purku ja varusteiden hoito. Tykkään harjailla ja rapsutella heppaa tai ponia ja kuulostella, millainen se tänään on."

"Se on iso vahvuus, jos pääsee tutustumaan tuntiheppoihin ku niitä hoitaa ite."

Vastauksissa oli jonkin verran eroavaisuuksia sen suhteen, oliko ratsastuskoulussa talliyhteisöä, johon tuntilainen koki kuuluvansa.

"Oon oppinu tuntemaan kaikki muut ryhmäläiset tunnin kautta ---Meil on hyvä tsemppi päällä jos hypätään esteitä tai tehään muuta tehtävää mikä suoritetaan yks kerrallaan, voidaan kommunikoida kesken tunnin ja meil on sellaisia kirjottamattomia pelisääntöjä, mitä kaikki noudattaa---"

"En ole kovin tuttu muiden pienryhmissä ratsastavien kanssa mutta hyvin mukavaa porukkaa ovat olleet, en ole tiivis osa talliyhteisöä koska ratsastan pääasiassa vain kerran viikossa ja usein yksityistunneilla."

"Tallillani on hyvä ilmapiiri, omat tuntilaiset tunnetaan ja usein ihmisiä toisilta tunneiltakin."

"Kavereita en aikuisena ehtinyt ratsastuskoulussa saada...Mutta kyllä silloin lapsena, mutta siitä on aikaa..."

Talleilla, kuten muissakin yhteisöissä, saattaa esiintyä kiusaamista, mutta tällaisia viestejä ei minulle tullut. Päinvastoin, viesteistä välittyi kokemus hyväksytyksi tulemisesta juuri sellaisena kuin on.

"Hevosia eikä tallilla olevaa porukkaa kiinnosta, miltä näytät, miltä haiset, mitä oot tehny elämäs eteen tai kuinka tärkee tyyppi yhteiskunnalle oot."

"Käyn ihanalla tallilla jossa on huikea ilmapiiri etkä koskaan tunne olevasi ulkopuolinen edes vaikka olisit uusi ja ensimmäistä kertaa kyseisellä tallilla."

Nykypäivänä hevostallit tarjoavat todella monipuolisia palveluja, eivätkä keskity pelkästään ratsastuskoulutoimintaan. Valitettavasti valinnanvaraa ei kaikilla ole, jos omalla asuinpaikkakunnalla ei itselle sopivaa tallia yksinkertaisesti vain satu olemaan. Yksityisen hevosen vuokraaminen tai oman hevosen ostaminen voi tällöin olla ainoa vaihtoehto, jos haluaa harrastukseltaan muutakin kuin ratsastusta.

"Se mistä haaveilen olisi että paikkakunnallani olisi talli jonka hevosia saisi vuokrata siten että olisi mahdollista saada luotua hyvä suhde hevoseen ja käsitellä hevosta myös muuten kuin ratsastaen."

***

Omalta osaltani jatkan työtäni toimien (hevos)ihmisten hyvinvoinnin asialla verkossa ja kehitän mindfulness -verkkokurssia, joka palvelisi myös tuntiratsastajien tarpeita.


* Lisäys tekstiin 29.4.2019:

Tietoisuustaitoinen tuntiratsastaja -verkkovalmennus on nyt myynnissä! 

Kehity seitsemällä askeleella tietoisemmaksi ja läsnäolevammaksi ratsastajaksi. Tämä on verkkoalustalla toimiva mindfulness-peruskurssi, joka on suunniteltu nimenomaan (tunti)ratsastajille.


P.S.

Tulevana viikonloppuna järjestetään jälleen huippusuositut Hevosmessut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Messujen teemana on tänä vuonna hyvinvointi ja siellä onkin poikkeuksellisen paljon tietoiskuja niin hevosen kuin ihmisenkin hyvinvointiin liittyen.

Olen itse menossa messuille sunnuntaina kuulemaan ainakin eettisestä hevosmiestaidosta, Herkät ja rohkeat -tunneluennon sekä oppimaan miten voin harjoittaa Centered Riding -kehotietoisuusharjoituksia kotona jumppapalloa tai trampoliinia apuna käyttäen.

Kenties kirjoitan näistä luennoista vielä blogiinkin, mutta ainakin toivon löytäväni niistä ideoita omien verkkokurssieni kehittämiseen. <3