Pieni muutos, suuri vaikutus - kymmenen tarinaa onnistuneista uudenvuodenlupauksista

04.02.2019

Uusi vuosi on merkinnyt perinteisesti uuden ajan alkua. Joku aloittaa opinnot, joku haastaa itsensä uudessa työtehtävässä. Joku muuttaa uuteen asuntoon, kenties ensimmäiseen omaan kotiinsa. Ja sitten on niitä, jotka tekevät lupauksia uudellevuodelle:

Lopetan tupakanpolton. Laihdutan seitsemän kiloa. Aloitan kuntosaliharjoittelun. Laitan rahaa säästöön euron joka päivä. Jätän päiväkahvilta pullan pois. Kuljen töihin kävellen tai pyörällä, säällä kuin säällä.

On tipatonta tammikuuta, osallistutaan vegaanihaasteeseen. Kokeillaan mitä mielikuvituksellisempia dieettejä. Aloitetaan uusi harrastus. Ja niin edelleen.

Yhtä kaikille on se, että haetaan muutosta johonkin entiseen. Muutosta parempaan. Vai tunnetko ketään, joka olisi uudenvuoden kunniaksi aloittanut kannabiksen käytön tai päättänyt lopettaa kaiken hyötyliikunnan maksimoidakseen liikkumattomuuden haitat? Toki näitäkin tempauksia on julkisuudessa nähty, yleensä osana "tutkivaa journalismia" tai halua muusta syystä testata oman kehonsa rajoja kyseenalaisin keinoin.

Tammikuun vaihtuessa helmikuuksi, osa uudenvuodenlupauksista ovat jo jääneet toteutumatta. Kuntosalikortti jäi käyttämättä, kun ensin tuli flunssa ja sitten tuli parkkipaikkaongelma, joka tappoi motivaation ajaa työpäivän päätteeksi salille. Liian tiukka dieetti sai aikaan kovat vatsakivut, joten se loppui jo toisen päivän kohdalla. Kroppa sanoi EI KÄY. Tipaton tammikuu päättyi, kun ystävän lapsen syntymää juhlistettiin varpajaisissa. Silloin tuli taas sauhuteltuakin. Työmatkaliikunta osoittautui luultua raskaammaksi ja se vei liikaa aikaa, joten oli palattava takaisin linja-automatkustajaksi.

Mutta sitten on niitä uudenvuodenlupauksia, jotka lähes huomaamatta tulivat mukaan arkeen. Nämä kymmenen onnistumistarinaa ovat todellisuuteen pohjautuvia:

  1. Yksi tempautuu hyvän kirjan lumoihin iltaisin tehtyään lupauksen jättää älypuhelimensa keittiöön sänkyyn mennessään. Somemaailma vaihtui mielikuvitusmaailmaan. Hän huomaa nukahtavansa nykyään helpommin ja nukkuvansa paremmin.
  2. Toinen teki päätöksen kuunnella puolisoaan työpäivän aikana tapahtuneista asioista ilman, että kommentoi väliin näkemyksiään siitä, miten asiat olisi hänen mielestään pitänyt hoitaa. Puoliso koki vihdoin tulleensa ymmärretyksi - hän kun ei kaivannut neuvoja, vaan ainoastaan kumppanin, jolle saisi tunteensa purkaa. Parisuhde kohentui ja toi puolisot lähemmäksi toisiaan.
  3. Kolmas hankki kotitoimistoonsa sähkösäätöisen työpöydän. Nyt hän tekee työpäivänsä osin seisten ja osin istuen, vaihtaen asentoa aina parin tunnin välein. Työasentoa vaihtaessaan hän tekee lyhyen niska-hartiaseudun jumpan ja juo lasillisen vettä. Epämääräinen päänsärky ja selkäkipu ovat kadonneet tämän muutoksen myötä.
  4. Neljäs päätti elvyttää lapsuutensa hevosharrastuksen uudelleen ja ilmoittautui mukaan Takaisin satulaan -kurssille. Hän palasi rakkaan harrastuksena pariin ja löysi talliyhteisön, jonka olemassaoloa oli ehtinyt kaivata. Elämän merkityksellisyys lisääntyi.
  5. Viides nauttii kotinsa uudesta avarasta ilmeestä. Perhe oli tarttunut Luovu turhasta -haasteeseen, jonka ansiosta talo oli tyhjentynyt kaikesta ylimääräisestä tavarasta. Jokainen perheenjäsen oli omalta osaltaan osallistunut haasteeseen käymällä läpi turhaksi katsomansa tavarat ja vaatteet. Nämä lahjoitettiin sitten hyväntekeväisyyteen. 
  6. Kuudes oli saanut työterveyslääkäriltä varoituksen tissuttelustaan. Olut maistuu edelleen, mutta hän ostaa kaupasta nykyään alkoholitonta laatua. Alkoholin haitat jäivät pois, mutta mieluinen tapa sai jäädä.
  7. Seitsemäs innostui aloittamaan kansalaisopistossa ranskan kielen opinnot katsottuaan koko syksyn Netflixin ranskalaissarjoja. Uuden kielen oppimisesta innostuneena hän uskaltautui toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja varasi omatoimimatkan Ranskan maaseudulle.
  8. Kahdeksas kyllästyi jatkuviin laihdutuskuureihin ja päätti ensimmäistä kertaa elämässään noudattaa lautasmallia lounasruokailuissaan ja lakata tuijottamasta vatsamakkaroitaan. Iltapäivän väsymys ja makeanhimo ovat jääneet pois. Ja kuinka ollakaan, hän huomasi housujen vyön menevän reiän verran kireämmälle ja vatsan turvotuksen vähentyneen.
  9. Yhdeksäs alkoi herätä aamuisin 30 min aiempaa aikaisemmin ehtiäkseen tekemään pitkän metsälenkin koiransa kanssa ennen töihin lähtöä. Pidemmän lenkin myötä hän kokee olevansa töissä virkeämpi, hyväntuulisempi ja luovempi. Myös suhde koiraan on yhteisten kiireettömien aamujen ansiosta syventynyt.
  10. Kymmenes meditoi 10 min autossaan päiväkodin parkkipaikalla ennen kuin hakee lapset. Meditointihetken ansiosta hänen mielentilansa on tyynimpi ja hän jaksaa rauhallisena ottaa vastaan pienten lastensa tunteenpurkaukset. Loppupäivä menee onnistuneen kohtaamisen jälkeen aiempaa rennommin koko perheen osalta.

Kuten nämä uudenvuodenlupauksiin perustuvat tarinat osoittavat, joskus arkipäivän tapoihin tarvitaan vain pieni muutos, jolla voidaan aikaansaada merkittävä hyvinvointivaikutus.

Minkä muutoksen sinä tekisit?